Psybersafe Blog

Read our short, informative blog posts to understand more about cyber security and how people’s behaviour is key to improving it.

(3 min read)

Hoeveel wachtwoorden heb je? Gebruik je (en weet je dat je dat niet zou moeten doen) steeds hetzelfde wachtwoord?

Vindt je het onmogelijk om de complexe wachtwoorden te onthouden die sommige sites je laten maken?

Wachtwoorden zijn de gemakkelijkste manier voor hackers om toegang te krijgen tot jouw privégegevens, of het nu gaat om zakelijke gegevens of persoonlijke gegevens. Het maken van sterke wachtwoorden is dus van cruciaal belang voor de beveiliging . We weten dat een goed wachtwoord minimaal 15 tekens lang is, hoofdletters en kleine letters bevat en ook cijfers en speciale tekens moet bevatten. Dat is veel om te onthouden.

Tijd voor veilige hulp?

Er is hier dus een dilemma. We gebruiken doorgaans eenvoudige wachtwoorden zodat we ze niet vergeten. Maar eenvoudige wachtwoorden zijn gemakkelijk te hacken. Dus kiezen we voor moeilijkere wachtwoorden. Maar ze zijn moeilijk te onthouden en we moeten al onze tijd besteden aan het resetten ervan op al onze apparaten. Dus schrijven we ze op. En creëren we wederom een kwetsbaarheid.

PW Manager blog content1

 

De oplossing? Een veilige, gecodeerde wachtwoordmanager. En hier zijn onze top 7 redenen waarom:

  1. Versleuteling – gerenommeerde wachtwoordmanagers versleutelen al je wachtwoorden, zodat niemand –  zelfs de wachtwoordmanager zelf niet – ze kan lezen. Sterker nog, één van de toonaangevende bedrijven voor wachtwoord management, LastPass, is onlangs gehackt. Maar de hackers hadden geen toegang tot de wachtwoorden omdat ze allemaal versleuteld waren.  En, belangrijker nog, versleuteld op je apparaat, niet bij het bedrijf. Het bedrijf heeft ze dus niet en de criminelen kunnen er ook niet bij.

  2. Gemakkelijk toegankelijk - levend op een app op je telefoon of laptop, je opent gewoon de app, selecteert het juiste wachtwoord en je bent klaar om te gaan. En je kunt het ook in je browser plaatsen, zodat het daar is terwijl je online bent.

  3. Bruikbaar op verschillende apparaten - we loggen allemaal in op sites vanaf verschillende apparaten. Het hebben van een wachtwoordmanager betekent dat je toegang hebt tot sites vanaf elk apparaat dat je gebruikt, omdat de wachtwoordmanager op je verschillende apparaten wordt gesynchroniseerd.

  4.  Slechts één wachtwoord om te onthouden - in plaats van je haren uit je hoofd te trekken om het wachtwoord te onthouden voor een site die je al maanden niet hebt gebruikt, hoef je maar één wachtwoord te onthouden - dat voor je wachtwoordmanager. Zorg ervoor dat het lang, sterk en uniek is - en makkelijk te onthouden.

  5.  Onbeperkte wachtwoorden – je kunt je bestaande wachtwoorden opslaan in je manager en nieuwe toevoegen terwijl je bezig bent, dus er is geen limiet voor het aantal dat je kunt opslaan.

  6.  Wachtwoordgenerator – een wachtwoordmanager genereert wachtwoorden voor je. Deze zijn willekeurig en complex, dus ze verhogen je algemene online veiligheid.

  7.  Websites controleren – wachtwoordmanagers kunnen je inloggegevens ook automatisch invullen, maar alleen als het juiste webadres wordt gebruikt. Dat is dus een extra veiligheidsfunctie: je logt niet in op een nepwebsite waar ze van de letter i een l hebben gemaakt, in de hoop dat je het niet merkt.

En hier zijn drie extra tips – nog meer gratis advies!

  1. Veiliger dan browsers die je wachtwoorden opslaan - het is handig en betekent dat je lange, sterke unieke wachtwoorden kunt gebruiken, maar als ik op je laptop kan komen, dan heb ik de sleutels van het koninkrijk, nietwaar? Ik ga gewoon naar je browsergeschiedenis en vind de websites die ik wil - je browser zal ze voor mij ontgrendelen!
  1. Sla andere gevoelige gegevens op – Ik gebruik mijn wachtwoordbeheerder om pincodes, geheime woorden die ik nodig heb voor extra identificatie en andere codes te onthouden, en dingen waar sommige bedrijven om vragen. Alles op één plek, zo veilig als maar kan.
  1. Het maakt het leven een stuk eenvoudiger - je zult je een heel ander mens voelen als je je wachtwoorden aan een manager toevertrouwt. Probeer het!

 PW Manager blog content2

  

Mensen laten zien waarom het ertoe doet

Een van onze Psybersafe-trainingsafleveringen gaat over wachtwoordmanagers en waarom ze zo handig zijn. En we kunnen zien dat mensen die informatie meenemen en hun gedrag rond wachtwoorden in het algemeen veranderen.

Van de ongeveer 6.000 cursisten afkomstig van verschillende klanten, gebruikte slechts 22% van de mensen een wachtwoordbeheerder aan het begin van de training. Na een paar afleveringen hebben we het opnieuw bekeken en dat cijfer was al gestegen tot 49% - een verbetering van zo’n 100%. We verwachten dat dit aantal weer zal toenemen naarmate de cursisten verder komen in de training.

 Behavioural change data Aug 2022

Als je je teams wilt helpen je bedrijf te beschermen door sterkere wachtwoorden te gebruiken en ze eenvoudig op te slaan, neem dan vandaag nog contact met ons op om te zien hoe onze training je kan helpen.

Meld u hieronder aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, boordevol hints en tips om cyberveilig te blijven.

 

Mark 200x200

Mark Brown, is een gedragswetenschappelijke expert met aanzienlijke ervaring in het inspireren van organisatie- en cultuurveranderingen die blijvend zijn. Als je wilt praten over het gebruik van Psybersafe in je bedrijf om cyberveilig te blijven, neem dan vandaag nog contact op met Mark.